אין ספק כי לימודי רפואה הם מהמסלולים האקדמיים האינטנסיביים, המאתגרים והארוכים ביותר שנתמודד עמם. אם נצליח לעמוד בכל הדרישות ונתמיד לאורך כל 7 השנים של תוכנית ההכשרה, נזכה לצד קידומת הד"ר בשם בהזדמנות למצות את הידע והיכולות שלנו מדי יום ביומו ולעסוק בתחום משמעותי שעשוי לעתים להציל חיים. בשלב זה, לאחר שסיימנו את מסלול הלימודים לרפואה כללית, יהיה עלינו לעבור התמחות שבסופה נוכל לעסוק במקצוע הרפואה הספציפי שבחרנו בו. כיום, ניתן לבחור מבין 56 מסלולי התמחות שונים. על אף שלסטודנטים רבים לרפואה עשויים להיות כל מני שאיפות וחלומות אודות תחום ההתמחות שהיו רוצים להיכנס אליו, יהיה עליהם לעמוד בלא מעט דרישות על מנת להתקבל למסלול הנכסף.
מבין שלל המסלולים, רפואת ילדים היא אחד מהמסלולים המרתקים, המאתגרים והמתגמלים ביותר. רופאים צעירים רבים מעוניינים להתמקצע בתחום ופונים להתמחות במסלול בפדיאטריה. אז מה יידרש מאיתנו במהלך המסלול כולו עד שנשתלב במרכזים הרפואיים השונים? כאן נסביר על כל התהליך.
כמה זמן נמשכת התמחות ברפואת ילדים?
מסלול ההתמחות ברפואת ילדים נמשך 4.5 שנים. במהלך ההתמחות, נבלה חלק ניכר מן הזמן במחלקות ילדים וילודים בבתי החולים השונים ונתנסה בעבודה עם מטופלים צעירים. בנוסף יהיה עלינו להשלים לימודים עיוניים נוספים.
התמחות במחלקת רפואת ילדים
השלב הראשון בהתמחות יהיה במחלקת ילדים בבית החולים הסמוך למוסד האקדמי בו השלמת את הלימודים והוא נמשך עד 34 חודשים. במקרים רבים, ייתכן שנעביר חצי שנה מתוך התקופה במרפאות היום או ביחידה לטיפול נמרץ לילדים שם נרכוש התנסויות נוספות.
מחלקת יונקים
בחצי השנה שלאחר מכן, נמשיך את ההתמחות במחלקות היונקים והילודים בבית החולים. במהלך תקופה זו נתנסה בשלל טיפולים מיוחדים בילודים. מתמחים רבים מעבירים חלק מן ההתמחות בפגיות ומתמחים בטיפולים ייחודיים הנדרשים לילודים אלו, על כל צרכיהם במיוחדים.
התמחות במסגרת אמבולטורית
מאחר ורבים מרופאי הילדים ישתלבו בסופו של דבר במסגרות אמבולטוריות, כמו קופות החולים והמרפאות הפרטיות, יעבירו המתמחים חצי שנה נוספת במרפאות ילדים קהילתיות או במסגרות שונות המספקות שירותי ייעוץ.
התמחויות מיוחדות
במהלך שלושת החודשים הבאים, משולבים המתמחים במגוון מחלקות ורוכשים מיומנויות והתנסות בשלל תחומי טיפול ייחודיים לילדים. מעבר להתנסות של 30 יום לכל הפחות בטיפול נמרץ לילדים, אנו עשויים להשתלב באחת מהמחלקות הבאות:
- גסטרואנטרולוגית ילדים
- כירורגית ראש וצוואר
- מחלקת לידה וגניקולוגיה
- אנדוקרינולוגית או נפרולוגית ילדים
- מחלות ריאה ילדים
- המטו-אונקולוגית ילדים
- התפתחות הילד
- אף אוזן גרון
- מחלות עור ומין
- נוירולוגית ילדים
- פסיכיאטריה של הילד
- ועוד מגוון תחומים ייעודיים רבים אחרים לילדים.
בשלב זה, נשלים גם קורס החייאה לילדים וילודים.
אפשרויות התעסוקה מגוונות
עם סיום ההתמחות והשלמת חצי שנה של לימודים מדעיים בתחום התפתחות הילד ורפואת ילדים, נוכל להשתלב כרופאים מומחים במסגרות השונות. בין אם נחליט לעסוק כרופאי ילדים המטפלים בקופת החולים בקהילה, או אם נתמקד באונקולוגיית או כירורגיית ילדים, מצפה לנו קריירה מרתקת בה תהיה לנו הזכות להעניק לדור הבא חיים טובים ובריאים יותר.